Minden növény tartalmaz úgynevezett fitokemikáliákat, mely vegyületek azért felelősek, hogy megvédjék a növényt a betegségektől. Amikor elfogyasztjuk, vagy valamilyen úton-módon az emberi szervezetnek feldolgozásra alkalmassá tesszük ezeket a növényeket, akkor mi is részesülünk a védekező képességük egy részéből.
Ebből a szempontból az egyik legjelentősebb növény a zöld tea, s annak is az EGCG nevű vegyülete. (epigallocatechin-3-gallát). Számos vizsgálat mutatta ki az EGCG előnyeit.
Segít a rákos megbetegedések kialakulásának csökkentésében
Az EGCG rendkívül erős antioxidáns hatással rendelkezik, ami segít a testnek a szabad gyökök elleni védekezésben. Ezek olyan molekulák, amelyek károsíthatják az egészséges sejteket és rákot okozhatnak. A “Biochemical Pharmacology” 2011-ben közzétett kutatásai szerint az EGCG bebizonyította, hogy gátolja a tumor növekedését. A vizsgálatban a gyomrot, a tüdőt, a májat, a melleket és a vastagbelet érintő rákot tanulmányozták. Ezen túlmenően elősegíti a már meglévő rákos sejtek elpusztulását. A kutatók arra a következtetésre jutott, hogy EGCG nagyon ígéretes rák kezelésében, akár önmagában, akár más terápiákkal együtt alkalmazva.
Javítja az agyi tevékenységet
Egy másik, 2012-ben közzétett tanulmányban, melyet a “Molecular Nutrition & Food Research” kutatói publikáltak, úgy találták, hogy az EGCG fokozza az agyműködést. Egész pontosan az agynak a memóriát érintő területeit vetették alá az EGCG-vel folytatott vizsgálatoknak, s az eredmény szerint a zöld tea elősegíti a neurogenezist (a neuronok termelődését), így javítja a kognitív funkciókat.
Az Alzheimer-és a Parkinson-kór kezelésében is pozitív változásokat képes előállítani.
Egészséges hatással van a szívműködésre
2007-ben jelent meg a “Journal of the American College of Nutrition” kutatása, amelyben az EGCG szívre gyakorolt lehetséges hatásait vizsgálták. Elsősorban a magas vérnyomás és a stroke csökkentésének lehetőségét vették tüzetes vizsgálat alá. Különösen azt érdemes megemlítenünk, hogy azoknál, akik napi 5-6 csésze zöld teát elfogyasztottak (napi 200-300 miligramm EGCG-t), azoknál ezek a kockázatok jelentősek csökkentek.
Segít a fogyásban
Az EGCG azért hasznos a fogyni vágyóknak, mert elősegíti a zsír oxidációját. 1999-ben végeztek egy kísérletet ezzel kapcsolatban, s az a “American Journal of Clinical Nutrition” 1999. decemberi számában megjelent eredménye önmagáért beszél. 24 órán keresztül tesztelték az emberi energiafelhasználást. Az egyik csoport résztvevői 90 miligramm EGCG-t és 50 miligramm, zöld teából kinyert koffein-kivonatot kaptak, a másik csoport csak koffeint, a harmadik pedig placebót. Csak az első csoport tagjai számoltak be jelentős súlycsökkenésről, így a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a zöld tea hatékonyabban segíti elő a fogyást, mint a koffein.
S ezen kívül is van jó néhány egészségre kedvező hatása, még 5 érv a zöld tea fogyasztás mellett:
-
Csökkenti a koleszterin szintet
-
Szebbé teszi a bőrt
-
Segít a kellemetlen lehelet ellen
-
Tele van antioxidánsokkal
-
Jót tesz az emésztésnek
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: